تاری دید در یک چشم یا هر دو چشم
تاری دید چیست؟
تاری دید از دست دادن وضوح بینایی است که باعث می شود اشیا خارج از فوکوس و تار به نظر برسند. علل اصلی تاری دید، عیوب انکساری ( نزدیک بینی، دوربینی و آستیگماتیسم و یا پیرچشمی) است.همچنین تاری دید می تواند نشانه مشکلات جدی تری باشد.این مشکلات ممکن است شامل یک بیماری چشمی بالقوه و یا اختلال عصبی باشد. تاری دید می تواند هر دو چشم را تحت تاثیر قرار دهد، اما برخی از افراد تنها در یک چشم تاری دید را تجربه می کنند.
دید مه آلود که باعث می شود اشیا به از پشت یک محیط مه آلود به نظر برسد شبیه تاری دید است و گاهی غیر قابل تشخیص است.ایندنوع دید معمولاً نشانه شرایط خاصی مانند آب مروارید است.
تاری دید: علل و درمان
برخی از شایعترین علل تاری دید عبارتند از:
نزدیک بینی
علائم نزدیک بینی عبارتند از جمع کردن چشم ، خستگی چشم، سردرد و تاری دید در یک یا هر دو چشم . نزدیک بینی شایع ترین عیب انکساری است و باعث می شود اجسام در دوردست تار به نظر برسند.
عینک و لنزهای تماسی رایجترین راههای اصلاح نزدیکبینی هستند. تغییر شکل قرنیه و جراحی های انکساری مانند لیزک و PRK نیز روش های رایج اصلاح هستند.
دوربینی
اگر دوربینی (دوربینی) کمی دارید:
•در سنین کمتر از ۳۵ سال اشیاء دور و نزدیک واضح باقی میمانند اما اگر چشمهای شما به روی اشیاء نزدیک به مدت زیادتمرکز کنند(کار با کامپیوتر و موبایل،خیاطی و قالیبافی و...)خسته می شوند و یا ممکن است لحظاتی تاری دید داشته باشیدو یا تلاش برای تمرکز باعث فشار و خستگی غیرعادی چشم شود. بعد از ۳۵سالگی هر چه سن بیشتر شود تاری دید نزدیک ملموس تر است.
•اگردوربینی زیاد باشد حتی اجسام دور ممکن است تار به نظر برسند.
بنا براین مقدار تاری دید در افراد دوربین به میزان دوربینی و سن فرد و مقدار کار در فاصله نزدیک بستگی دارد.
مانند نزدیک بینی، دوربینی را می توان با عینک ، لنزهای تماسی یا جراحی انکساری چشم اصلاح کرد.
آستیگماتیسم
تاری دید در تمام فواصل اغلب از علائم آستیگماتیسم است.البته مقدار و نوع آستیگماتیسم در مقدار تاری دید بسیار مؤثر است،بطوریکه بسیاری از افرادی که دچارانواع آن در مقادیر کم هستند داری دید کامل هستند.ولی حتی مقادیر کم آن هم وقتی کار چشمی دقیق، زیاد باشد،بسیار آزار دهنده است.
یک نوع از آستیگماتیسم که به دلیل شکل نامنظم قرنیه ایجاد می شود ، قوز قرنیه یا کراتوکونوس نامیده می شود که در واقع یک بیماری قرنیه چشم است.
در آستیگماتیسم، پرتوهای نور نمی توانند در یک نقطه واحد روی شبکیه متمرکز شوند، تا دید واضحی ایجاد کنند. این حالت صرف نظر از اینکه جسم مشاهده شده چقدر از چشمهای شما فاصله دارد صادق است.و این نکته همان تفاوت اساسی آستیگماتیسم با دوربینی و یا نزدیک بینی است. یعنی معمولاً در دوربینی و نزدیک بینی در برخی فواصل تصویر شیئ روی شبکیه متمرکز می شود
آستیگماتیسم را می توان با عینک، لنزهای تماسی یا جراحی انکساری نیز اصلاح کرد.
پیرچشمی
اگر بیش از ۴۰ سال دارید، احتمالاً متوجه تاری دید نزدیک شده اید .خواندن یک پیام متنی، منوی رستوران، برچسب مواد غذایی یا سایر حروف کوچک سخت می شود. این حالت هرچه سن شما بیشتر میشود شدید تر می گردد.
متوجه شده اید که با دورتر بردن دست مقدار تاری کاهش می یابد، همچنین افزایش نور می تواند بوسیله کاهش اندازه مردمک به صورت موقت دید نزدیک را افزایش دهد. این حالت را پیرچشمی میگویند که بر اثر کاهش قدرت تطابق چشم به وجود می آید.
علائم پیرچشمی مانند علائمی است که در اثر دوربینی ایجاد می شود. اما پیرچشمی نوعی از دست دادن توانایی تمرکز بر روی اجسام نزدیک به دلیل سخت شدن عدسی داخل چشم است.
درمان های رایج برای پیرچشمی شامل عینکهای تدریجی(پروگرسیو)،عینکهای دو کانونی و عینک مطالعه است. لنزهای تماسی و جراحی پیرچشمی نیز وجود دارد که توصیه نمی شود .
فردی با دید عادی لبه های واضح و رنگ های زنده را در این صحنه می بیند.
و همین صحنه توسط شخصی که دید تاری دارد
برای افرادی که آب مروارید دارند، این صحنه ممکن است تار، مه آلود ویا کمی زرد به نظر برسد.چند نکته:
•افراد نزدیک بین در سن پیر چشمی معمولاً مجبور هستند برای مشاهده فواصل کمتر از طول یک دست عینک خود را بردارند و یا از یک عینک دو دید یا تدریجی استفاده کنند، در غیر این صورت موقع مطالعه و نظایر آن تار می بینند.
•افرادی که دچار دوربینی هستند و از عینک مربوطه استفاده می کنند در سن پیر چشمی اگرچه با عینک دوربینی برای مطالعه راحتتر هستند، ولی باید عینک قوی تری برای مطالعه و سایر کارهای نزدیک بزنند و یا از عینک های دو دید یا تدرریجی استفاده کنند.
•افرادی که از عینک آستیگماتیسم استفاده می کنند ممکن است در سن پیر چشمی حس کنند که برای مطالعه و سایر کارهای نزدیک بدون عینک راحت تر هستند. با این وجود بهت
57770:
ر است از عینک های دو کانونی یا تدریجی استفاده کنند.
•اپتومتریست ممکن است پس از تجویز عینک شما بسته به نوع اختلال عضله های چشم، به شما توصیه کند عینک خود را در فاصله های معینی استفاده کنید مثلا فقط برای دور یا فقط نزدیک. در غیر این صورت عینک های تجویزی بایستی به طور دائم استفاده شود
خشکی مزمن چشم
سندرم خشکی چشم میتواند به طرق مختلفی روی چشمهای شما تأثیر بگذارد، زیرا اشک بخشی از سیستم اپتیکی چشم است و کاهش آن بطور موقت چشم را تار کند. اشک مصنوعی (قطره های چشمی روان کننده) می تواند در این مورد به شماکمک کند. اما گاهی اوقات موارد پیشرفته تر خشکی چشم ممکن است نیاز به یک داروی تجویزی داشته باشد. متخصص مراقبت از چشم شما همچنین ممکن است برای کاهش مشکل خشکی چشم و داشتن دید خوب، پلاگین های پونکتال را در چشم قرار دهد.
Pungtal plug
بارداری
تاری دید ممکن است در دوران بارداری رخ دهد و گاهی اوقات با دوبینی (دوبینی) همراه است. تغییرات هورمونی می تواند شکل و ضخامت قرنیه شما را تغییر دهد و باعث تاری دید شما شود. خشکی چشم نیز در زنان باردار شایع است و می تواند باعث تاری دید شود.
همیشه باید هرگونه اختلال بینایی در دوران بارداری را به پزشک خود گزارش دهید. در حالی که تاری دید همیشه جدی نیست، اما در برخی موارد می تواند نشان دهنده دیابت بارداری یا فشار خون بالا باشد.
میگرن چشمی یا سردرد میگرنی
در حالی که به طور کلی بی ضرر و موقت است، تاری دید، نور سوسو، هاله یا الگوهای زیگزاگ همه علائم رایج قبل از شروع میگرن چشمی یا سردرد میگرنی هستند.
شناورهای چشم
بینایی ممکن است با لکه های موقت یا شناورهایی که در میدان دید شما حرکت می کنند تار شود که به آن فلوتر گفته می شود. فلوترها معمولاً زمانی ظاهر می شوند که زجاجیه ژل مانند چشم با افزایش سن شروع به مایع شدن می کند. این حالت باعث می شود که تکه های میکروسکوپی بافت داخل زجاجیه آزادانه در داخل چشم شناور شوند و سایه هایی روی شبکیه ایجاد کنند.
اگر بطور ناگهانی مقدار زیادی از این شناورها را مشاهده کردید، می تواند نشانه پارگی یا جدا شدن شبکیه باشد و باید فوراً به چشم پزشک مراجعه کنید.
تاری دید بعد از لیزیک
دید شما ممکن است بلافاصله پس از لیزیک یا هر نوع جراحی انکساری دیگر تار یا مبهم باشد. وضوح بینایی شما معمولاً ظرف چند روز بهبود می یابد، اما ممکن است زمان بیشتری طول بکشد تا بینایی شما به طور کامل تثبیت شود.
قطره چشم و داروها
قطره های چشمی خاصی در صورت استفاده مکرر می توانند باعث تحریک و تاری دید شوند. این امر به ویژه در مورد قطره های چشمی حاوی مواد نگهدارنده صادق است.برخی قطره ها که موقع معاینه شبکیه استفاده می شود بطور موقت مردمک را باز و تطابق را از کار میاندازد که به نوبه خود باعث تاری دید علی الخصوص در نزدیک و حساسیت به نور می شود.این قطره ها بعضا برای کاهش صدمات ناشی از برخورد اشعه ماورائ بنفش در جوشکاری و یا برف زدگی(کراتیت و...)نیز تجویز می شود.از جمله سیکلوپنتولات،هماتروپین و...
همچنین برخی از داروها مانند قرص های ضدآلرژی(آنتی هیستامینها)می توانند باعث عوارض جانبی خشکی چشم و تاری دید شوند. اپتومتریست یا چشم پزشک می تواند در این زمینه به شما بیشتر توضیح دهد.
استفاده بیش از حد از لنزهای تماسی
هرگز از لنزهای تماسی یکبار مصرف (یا در واقع هر نوع لنز تماسی) بیشتر از آنچه پزشک تجویز کرده استفاده نکنید. این کار باعث می شود که پروتئین ها و سایر مواد زائد در لایه اشکی شما روی لنزها رسوب کند و باعث تاری دید و افزایش خطر ابتلا به عفونت چشم شود.
قوز قرنیه
تقریباً از هر صد نفر، یک نفر در یک یا هر دو چشم به دلیل برآمدگی قرنیه، تاری دید دارد. این بیماری چشمی به طور کلاسیک در دوران نوجوانی تا 20 سالگی پیشرفت می کند.
قراردادن رینگهای مخصوص داخل قرنیه وپیوند قرنیه در نهایت می تواند روند آن را کند یا متوقف کند. با این حال، در مراحل اول نیاز به تحویزلنزهای تماسی سخت، از جمله لنزهای اسکلرال وجود دارد.
قوز قرنیه یا کراتوکونوس بیشتر بر اثر مالیدن چشمها موقع خارش چشم و یا بعنوان یک عادت غلط و در بسیاری موارد نیز علت ژنتیکی داشته باشد.
تاری دید می تواند نشانه ای از مشکلات جدی چشم باشد
تاری دید و دید مه آلود نیز هر دو می توانند از علائم یک مشکل جدی چشم باشند، به خصوص اگر به طور ناگهانی رخ دهند. برخی از این مشکلات جدی چشم ممکن است شامل موارد زیر باشد:
شرایط و بیماری های چشم
اگر دید بطورناگهانی در یک چشم تار شده است و سن شما بالای 60 سال است، ممکن است یک سوراخ ماکولا در ناحیه مرکزی شبکیه خود ایجاد کرده باشید .
تاری دید ناگهانی نیز ممکن است نشانه ای از جدا شدن شبکیه، تبخال چشم یا نوریت بینایی (التهاب عصب بینایی)و یا التهاب ماکولا باشد.
برخی شرایط و بیماری های چشمی می توانند باعث از دست دادن دائمی بینا
57770:
یی شوند. در صورت تاری دید ناگهانی، مراجعه به چشم پزشک برای تشخیص و درمان ضروری و اورژانس است.
آب مروارید
تغییرات بینایی مانند تاری دید یا دید مه آلود و همچنین تابش خیره کننده و هاله اطراف نور در شب ممکن است از علائم آب مروارید باشد.
اگر آب مروارید درمان نشود، در نهایت می تواند بدتر شود و دید را تا حد کوری مسدود کند. جراحی آب مروارید شامل جایگزینی لنز طبیعی چشم با لنزهای مصنوعی است. و در بازیابی بینایی از دست رفته بسیار موفق است.
گلوکوم
تاری دید یا " دید تونلی " ممکن است علائم گلوکوم پیشرفته باشد . بدون درمان، از دست دادن بینایی ادامه خواهد داشت و ممکن است کوری دائمی ایجاد شود.
دژنراسیون ماکولا مرتبط با سن
تاری دید و اعوجاج بینایی که باعث می شود خطوط مستقیم موج دار یا شکسته به نظر برسند می توانند از علائم دژنراسیون ماکولا مرتبط با سن (AMD) باشند. AMD عامل اصلی نابینایی در بین افراد مسن است.
رتینوپاتی دیابتی
اگر دیابت دارید، تاری دید بدون دلیل ممکن است به دلیل شروع رتینوپاتی دیابتی باشد. رتینوپاتی دیابتی یک بیماری تهدید کننده بینایی است که به شبکیه چشم آسیب می رساند.
بیماری های قلبی عروقی و سایر بیماری های سیستمیک
تاری دیدی که اغلب همراه با دوبینی باشد، میتواند نشانهای از یک وضعیت اورژانسی بهداشتی مانند سکته مغزی یا خونریزی مغزی باشد. همچنین می تواند نشانه اولیه مولتیپل اسکلروزیس(MS)باشد. اگر به طور ناگهانی دچارتاری دید یا دوبینی شدید، فورا به چشم پزشک مراجعه کنید.
چه زمانی برای تاری دید مراجعه کنیم
اگر تاری دید خفیفی دارید که می آید و می رود، این می تواند به معنای خستگی، خستگی چشم یا قرار گرفتن بیش از حد در معرض نور خورشید باشد.
همچنین می تواند به این معنی باشد که شماره عینک شما باید به روز شود. یا ممکن است به این معنی باشد که شما دچار عیب انکساری شده اید و به اصلاح بینایی نیاز دارید. اگر تاری دید شما باقی مانده و با استراحت، دوری از صفحه نمایش و مدتی دور از نور خورشید بهبود نمی یابد، وقت آن است که به اپتومتریست مراجعه کنید.
تغییرات ناگهانی یا مداوم در بینایی مانند تاری، دوبینی، دید تونلی، نقاط کور، هاله یا تاری دید میتواند نشانهای از یک بیماری جدی چشم یا سایر مشکلات سلامتی باشد که در این صورت باید به چشم پزشک مراجعه کنید.
اپتومتریست محسن شاهپری
تاری دید در یک چشم یا هر دو چشم
فهرست نوشتهها
- راهنمای کامل خرید عینک طبی: چگونه دیدی واضحتر و زندگی بهتری داشته باشیم
- عیوب انکساری(Refractive errore) -نزدیک بینی(myopia)
- عیوب انکساری(Refractive errore) -نزدیک بینی(myopia) عيوب انکساري چشم
- ساختمان و اناتومی چشم
- قوز قرنیه(keratokonous) چیست و چه خطراتی برای چشم دارد؟
- نکاتی در مورد لنزهای تماس
- بررسی انواع عدسی های طبی
- تاری دید در یک چشم یا هر دو چشم
- فوتوبیا ( حساسیت به نور )
- آیا بهترین فصل برای عمل لیزیکی
دیدگاه خود را بنویسید