عیوب انکساری(Refractive errore)

-نزدیک بینی(myopia)

عيوب انکساري چشم یا همان ضعیفی چشم به چهار شکل مي باشند:

۱- نزديک بيني

۲-  دوربيني

۳-آستيگماتيسم

۴-پیرچشمی


 دید واضح وقتی ایجاد می‌شود که تصویر ایجاد شده توسط سیستم اپتیکی چشم به درستی روی لکه زرد یا ماکولا قرار گیرد.انواع عیوب انکساری به طرق مختلف مانع این حالت میگردد و نتیجتا دید تار می شود.

 

 اینجا به اختصار به توضیح این مشکلات بینایی میپردازیم و نحوه اصلاح آنها را برای شما بیان میکنیم:

  ۱-درنزديک بيني(  myopia) تصاوير اجسام دور(تعریف فیزیکی جسم دور در اینجا فاصله بیش از شش متر است)، در جلوي پرده شبکيه(لایه عصبی چشم) تشکيل مي شوند و در نتيجه اشيا تار ديده مي شوند.

اين حالت زماني اتفاق مي افتد که فاصله بین قرنیه تا شبکیه اندکی زیادتر باشد(علت شایع )و يا قدرت انکساري قرنيه و لنز نسبتا زياد باشد(علت نادر).

نزدیک بینی معمولا در طفوليت شروع مي شود و تدريجا تا بزرگسالي يعني سنين ۲۴سال پيشرفت مي کند.

نزدیک بینی ممکن است بر اثر کارهای نزدیک(فاصله ۴۰سانت و کمتر)که در ساعتهای طولانی باشد و یا بطور ژنتیک و یا بر اثر برخی بیماریهامثل آب مروارید ایجاد شود.

روش های اصلاح نزدیک بینی:

 

الف:عینک طبی:

معمولی ترین روش اصلاح نزدیک بینی، عینک است که سالم ترین و متداولترین روش نیز می باشد ، در این روش از عدسی های مقعر(منفی) استفاده می شود.

هر چه شماره نزدیک بینی بیشتر باشد لبه های عدسی ضخیم تر خواهد بود و بنابراین برای اینکه زیبایی عینک حفظ شود، بایستی از عدسی های فشرده و یا از عینک های کوچکتر و یا دسانتر کردن مرکز اپتیکی در صورت صلاح دید  اپتومتریست استفاده نمود.

عدسی های فشرده، هم اکنون باضریب شکست های ۱/۶ -۱/۶۳ -۱/۶۷ -۱/۷۰-۱/۷۴۰ و۱/۸ وجود دارد که بسته به توصیه اپتومتریست می توانید آن را سفارش دهید .

طبعا هر چه فشردگی عدسی بیشتر باشد قیمت آن نیز افزایش می‌یابد.

 

ب:لنز تماسی:(contact lens)

لنزهای تماسی در صورت حفظ بهداشت و تعویض به موقع،جایگزین بسیار مناسبی برای عینک می باشد. در اینجا فقط چند نکته مهم بیان می شود.

۱ -اصلاح نزدیک بینی با لنز فقط از شماره 0.5امکان پذیر است.


۲- بهترین گزینه ها برای استفاده از لنزهای تماسی افراد دارای شماره چشم بالا و یا افرادی که شماره چشم راست و چپ آنها اختلاف زیادی دارند هستند.


۳- در همه انواع عدسی ها بهترین دید در مرکز آن می باشد .بنابر این در نگاه به اطراف وقتی از کناره های عدسی عینک استفاده می شود اختلالاتی در بینایی فرد ایجاد خواهد گردید که این مشکل هر چه شماره چشم بالاتر باشد شدیدتر خواهد بود.

درلنز های تماسی با توجه به اینکه لنز به همراه چشم حرکت می کنند این مشکل وجود ندارد و افرادی که دارای شماره چشم بالا هستند بالنز احساس راحتی بیشتری دارند.


۴- افرادی که علاوه بر نزدیک بینی دچار آستیگماتیسم نیز هستند میتوانند از لنزهای تماسی ترکیبی که قادر به اصلاح هر دو مشکل می باشداستفاده نمایند.


۵- در افراد بالای ۴۵ سال که دچار نزدیک بینی هستند و به تدریج دچار پیرچشمی هم میشوند لنزهای مخصوصی که بتوانند دید دور و نزدیک همزمان آنها را فراهم کنند وجود دارد.

 


۶-لنز های ویژه برای افرادی که در گذاشتن و برداشتن لنز دچار مشکل هستند ابداع شده است. این لنزها هنگام خوابیدن هم می تواند مورد استفاده قرار  گیرد.


۷- همه افرادی که به صورت مداوم از لنز برای اصلاح اختلالات بینایی استفاده می کنند باید هفته ای یک روز لنز را کنار بگذارند و فقط از عینک استفاده کنند تا اکسیژن رسانی به قرنیه آنها به صورت کامل انجام گردد.


۸- هیچگاه لنز را از مغازه های عینک سازی نگیرید.


تهیه لنز فقط و فقط در مطب های اپتومتری و یا چشم پزشکی بعد از معاینات ویژه تجویز لنز شامل بررسی وضعیت اشکی و بررسی شعاع انحنای قرنیه برای تعیین نوع لنز تماسی باید انجام گیرد تا بیمار دچار مشکل نشود.

۹-در سال‌های اخیر نوعی از لنز سخت طراحی شده است که برای اصلاح نزدیک بینی استفاده می‌گردد.لنزهای ارتوکراتو لوژی هنگام خواب داخل چشم گذاشته می‌شود در طول خواب با تغییر انحنا قرنیه باعث اصلاح دید در طول روز بدون استفاده از لنز می‌گردد.


ج: عمل جراحي اصلاح عيوب

 انكساري(ليزيك):

1- بهترين شماره ها براي عمل جراحي عیوب انکساری شماره هاي نزديك بيني(منفي)یا بين4تا8 با آستيگمات حداكثر 2 مي باشد.

مقادير بالاتر به دليل نازك شدن زياد قرنيه خطرناك است و مقادير كمتر نيز ممكن است دچار دوربيني بعد از عمل شود.


2- افرادي كه مشكوك به قوز قرنيه مي باشند قطعا نبايد عمل شوند.


3- بهترين سن براي عمل۲۲تا۲۴ سالگي است. هر چه سن كمتر از اين باشد احتمال برگشت شماره زياد مي شود.


4- معمولا مقداري از آستيگماتيسم بيمار اصلاح نمي شود و اگر زاويه آن مناسب نباشد ممكن است بعد از عمل نيازمند استفاده از عينك هنگام برخي از كارهاي چشمي باشد(مثل كامپيوتر).


اگر در سنين بالاي 40 سال عمل انجام شود فرد ممكن است بعد از عمل نياز به عينك مطالعه داشته باشد. همچنين در اين سن احتمال بروز خشكي چشم بعد از عمل جراحي بیشتر است.


5- مراحل انجام عمل ليزيك طبق آنچه كه در فيلم زیر مي بينيد شامل* برداشتن يك لايه از روي قرنيه* تبخير لايه مياني قرنيه به وسيله ليزر جهت اصلاح انحناي قرنيه و اصلاح نزديك بيني * گذاشتن مجدد لايه برداشته شده روي چشم * مي باشد.